به گزارش پایگاه خبری حیات به نقل از فارس، یک رهبر گمراه یک کشور را به راحتی میتواند به ته دره ببرد؛ نشریه فارین پالسی در بخشی از گزارش خود از مورد سیاستهای ترامپ این را نوشته است.اقدامات ترامپ در حوزه سیاست خارجی و اقتصادی، بویژه تصمیم به اعمال تعرفههای سنگین بر واردات از کشورهای مختلف – چه متحدان سنتی آمریکا و چه رقبای آن – به سقوط تاریخی بازارهای مالی و تضعیف چشمانداز رشد اقتصادی انجامید. واکنش آنی بازار سهام والاستریت به این تصمیمات، موجب ثبت بزرگترین سقوط دو روزه در تاریخ بورس آمریکا شد و ترس از آغاز یک رکود بزرگ را در میان سرمایهگذاران و کارشناسان تقویت کرد.حالا پس از یک هفته به یکباره و پس از تحمل فشار سنگین از سوی مخالفان و حامیان خود پاپس کشید و یک توقف ۹۰ روزه و یک تعرفه متقابل کاهش یافته به میزان ۱۰ درصد در این دوره، بر ۵۷ کشور شریک تجاری خود به جز چین اجرایی کرد. استاد روابط بینالملل دانشگاه هاروارد، استیفن والت در تحلیلی در مورد تصمیمات ترامپ تاکید میکند که این سیاستها پاسخی به یک بحران اقتصادی نبودهاند، بلکه «زخمی خودخواسته» بودهاند که در نهایت میلیونها آمریکایی را فقیرتر خواهند کرد. والت میگوید که پیامدهای ژئوپلیتیک این رویکرد نیز نادیدهگرفتنی نیست؛ چرا که برخی کشورها با اعمال تعرفههای متقابل به مقابله برخاستهاند و خطر بروز رکودی جهانی افزایش یافته است. همچنین کشورهایی که هنوز پاسخ مستقیمی ندادهاند، بهوضوح به دنبال کاهش وابستگی به بازار آمریکا و توسعه همکاریهای تجاری جدید با سایر قدرتها هستند.
صدمات جدی به اقتصاد در ۷۹ روز ریاستجمهوری ترامپسیاستهای تجاری ترامپ صدای اعتراض را حتی از درون ساختار سیاسی آمریکا نیز بلند کرده است. ریچارد نیل، دموکرات ارشد کمیته بازرگانی مجلس نمایندگان آمریکا، با انتقاد از این رویکرد اعلام کرد که «در واشنگتن اکنون جریانی نوظهور به نام «جمهوریخواهان طرفدار تعرفه» شکل گرفته که برخلاف سنت این حزب، از مداخلات گسترده در تجارت آزاد دفاع میکند.»نیل میگوید که ترامپ در حالی زمام امور را به دست گرفت که اقتصاد آمریکا در وضعیت مناسبی قرار داشت؛ نرخ بیکاری پایین، رشد اقتصادی نزدیک به ۲.۹ درصد و ایجاد میلیونها شغل طی چهار سال پیش از او.با این حال، تنها در ۷۹ روز ابتدایی ریاستجمهوری خود، آسیبهایی جدی و احتمالا ماندگار به بنیانهای اقتصادی وارد کرد. نیل هشدار داد که افزایش بیسابقه تعرفهها در دهههای اخیر، خانوارهای آمریکایی را بهطور متوسط با ۳۸۰۰ دلار هزینهی اضافی سالانه مواجه کرده است.
رشد نارضایتی حتی در میان میلیاردرهای حامی ترامپشاید یکی از نشانههای مهم بیاعتمادی فزاینده به سیاستهای ترامپ، فاصلهگرفتن حامیان قدرتمند مالی از او باشد که وی را بر آن داشت تا از سیاستهای تعرفهای خود حتی شده برای ۹۰ روز عقبنشینی کند.ایلان ماسک، کارآفرین معروف و از حامیان پیشین ترامپ، در واکنش به اعلام تعرفهها علیه اتحادیه اروپا، به صورت علنی از تجارت آزاد و بدون تعرفه دفاع کرد و مخالفت خود را با این سیاستها ابراز داشت.دو روز پس از آنکه اختلاف ایلان ماسک و ترامپ درباره جنگ تعرفهای رسانهای شد، بیل آکمن، میلیاردر آمریکایی و بنیانگذار شرکت پرشینگ اسکوئر، نیز هشدار داد که ترامپ در حال از دست دادن حمایت رهبران اقتصادی و تجاری است. به گفته وی، «این مسالهای نبود که مردم به خاطر آن به ترامپ رأی دادند.»آکمن معتقد است که ترامپ باید از ادامه جنگ تجاری خود دست بردارد.
هشدار درباره آینده بازارهانگرانیها تنها محدود به نخبگان دانشگاهی و سرمایهداران خصوصی نیست. مدیرعامل بانک جیپیمورگان، بزرگترین بانک آمریکا، جیمی دایمون در گفتوگویی با فاکسنیوز بیزینس، هشدار داده بود که در صورت ادامه روند فعلی و عدم پیشرفت در مذاکرات تجاری، شرایط از آنچه هست نیز وخیمتر خواهد شد.وی تاکید کرد که در ۶۰ روز آینده، شرکتها اثرات تعرفهها را در گزارشهای مالی خود نشان خواهند داد و این موضوع میتواند بار دیگر بازارهای مالی را به شدت تحت فشار قرار دهد.این سرمایهدار آمریکایی پیش از این هم در مورد افزیش قیمتها و احتمال رکود در آمریکا به خاطر تعرفههای اعلامی هشدار داده بود.
هزینههای یک تصمیمگیری پرهزینهسیاستهای تجاری ترامپ که برخلاف قواعد سنتی جمهوریخواهان و توصیه کارشناسان اقتصادی اتخاذ شده، در کوتاهمدت نهتنها منجر به بیثباتی در بازارهای مالی شد، بلکه مسیر همکاریهای بینالمللی آمریکا را نیز با چالش روبرو ساخته است. اگرچه ترامپ هدف از این اقدامات را حمایت از تولید داخلی و بازگرداندن مشاغل به خاک آمریکا عنوان میکند اما واقعیت این است که این سیاستها در عمل، نهتنها فشار اقتصادی را بر خانوارهای آمریکایی افزایش داده است بلکه موقعیت اقتصادی و سیاسی آمریکا را در سطح جهانی در شرایط نامطلوبی قرار میدهد.
کارشناسان اقتصادی و رهبران تجاری ادامه روند تعرفهگذاریهای ترامپ را عاملی برای بروز رکودی گستردهتر میدانند؛ رکودی که شاید برای جبران آن، سالها زمان و سیاستگذاری دقیق نیاز باشد.شاید ترامپ هیچگاه فکر میکرد که با واکنش متقابل کشورهای دیگر یا مخالفت حامیان خود مواجه شود؛ باید منتظر ماند و دید که پس از این توقف ۹۰ روزه، آیا ترامپ باز هم به سیاستهای تعرفهای خود ادامه خواهد داد یا نه؟
نظر شما