به گزارش خبرنگار سیاست خارجی پایگاه خبری حیات، دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که از چند ساعت پیش به میزبانی کشور عمان در رم پایتخت ایتالیا آغاز شده بود، به پایان رسید.
این مذاکرات که بیش از ۴ ساعت به طول انجامید، در ساختمان سفارت عمان در شهر رم ایتالیا با حضور سیدعباس عراقچی وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف نماینده ویژه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا برگزار شد.
به گفته اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه، هیئتهای ایرانی و آمریکایی همانند مذاکرات هفته گذشته در مسقط در دو سالن جدا در اقامتگاه سفیر عمان در رم حضور داشتند و وزیر خارجه عمان با رفت و آمد بین سالنها پیامها را به مذاکرهکنندگان منتقل کرد.
رسانههای حاضر در محل مذاکرات اعلام کردند که فضای گفتوگوها در دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا سازنده بوده و به همین دلیل احتمال دارد دور سوم مذاکرات در روزهای آینده برگزار شود.
بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: امروز گفتوگوهای غیرمستقیم مفیدی میان ایران و آمریکا با وساطت وزیر خارجه عمان در فضایی سازنده برگزار شد و دو طرف توافق کردند که گفتوگوهای غیرمستقیم را طی چند روز آینده در سطح فنی از سر بگیرند و متعاقباً در روز شنبه آینده در سطح دو مذاکرهکننده ارشد ادامه دهند.
عراقچی وزیر امور خارجه هم پس از پایان مذاکرات گفت که از چهارشنبه مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان برگزار میشود.
به گزارش حیات، بر خلاف مذاکرات هفته گذشته در عمان که بدون حضور خبرنگاران برگزار شد، در مذاکرات امروز خبرنگاران رسانههای بینالمللی در اطراف محل مذاکرات حضور داشتند.
برخی از این خبرنگاران متعلق به رسانههای ضد ایرانی بودند. این مسئله باعث شد برخی اخبار جعلی از مذاکرات منتشر شود. در این بین، خبرنگار الشرق مدعی شد که مذاکرهکنندگان ایرانی و آمریکایی در یک اتاق در سفارت عمان حضور دارند. برخی رسانهها هم به نقل از العربیه ادعا کردند که ایران و آمریکا به صورت مستقیم مذاکره کردند. همچنین یک کانال خبری مدعی تعلیق ۱۵ دقیقهای مذاکرات به خاطر طرح مسائل غیرهستهای از جانب مذاکرهکنندگان آمریکایی شد. این اخبار بلافاصله از سوی منابع ایرانی تکذیب شد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم که چند روز گذشته به تهران سفر و با مقامات ایران دیدار و گفتوگو کرد، همزمان با مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در ایتالیا به رم سفر کرد و در گفتوگویی با شبکه تیجی۱ گفت: روند (مذاکرات) میان ایران و آمریکا آغاز شده و فرصت تازهای ایجاد کرده اما مسیر آسانی نخواهد بود.
علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی کشور در توییتی نوشت: مذاکرهکنندگان ایران با اختیارات کامل راهی رم شدند تا توافقی جامع را بر پایه 9 اصل دنبال کنند: جدیت، تضمین، رفع تحریم، نه به مدل لیبی/ امارات، اجتناب از تهدید، سرعت، مهار مزاحمین (مثل اسرائیل) و تسهیل سرمایهگذاری. ایران برای توافق متوازن آمده نه تسلیم.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه هم در حاشیه مذاکرات امروز در گفتوگو با صدا و سیما گفت که ایران با جدیت و آمادگی کامل در مذاکرات رفع تحریمها شرکت کرده و تا زمانی که مذاکرات به صورت سازنده ادامه داشته باشد، به همکاری ادامه خواهد داد. برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز است و ایران آماده است تا هرگونه شبههای در این زمینه را برطرف کند. تحریمهای غیرقانونی باید به طور مطمئن و با تضمینهای لازم رفع شوند. موضع ایران در این دو مورد ثابت و اصولی است.
بیشتر بخوانید:
واکنش عراقچی به ادعای ویتکاف: اصل غنیسازی قابل مذاکره نیست
آمریکا دوباره ایران را پیش از مذاکرات تحریم و تهدید کرد
ایسنا نوشت که طبق اعلام مقامات ایران، موضوعات فراهستهای از جمله توانمندیهای دفاعی و مسائل منطقهای و برچیدن زیرساختها و توانمندیهای هستهای ایران به هیچ عنوان موضوع گفتوگوها نبوده و نخواهد بود.
به گزارش حیات، دور اول مذاکرات ایران و آمریکا درباره پرونده هستهای در حالی شنبه هفته گذشته به صورت غیرمستقیم و با واسطهگری عمان در مسقط برگزار شد که مقامات آمریکایی از جمله ترامپ بارها مدعی شده بودند که این مذاکرات به صورت مستقیم برگزار میشود اما مقامات ایران تأکید کردند که مذاکرات به صورت غیرمستقیم انجام خواهد شد و آمریکا این مسئله را پذیرفته است.
استیو ویتکاف نماینده آمریکا پس از این مذاکرات ابتدا گفت که دور اول مذاکرات با ایران مثبت و سازنده است و ایران نیازی ندارد که اورانیوم را بیش از ۳.۶۷٪ غنیسازی کند و باید غنیسازی در سطوح ۲۰٪ و ۶۰٪ را کاملاً متوقف کند. ویتکاف در روزهای بعد اما حرفهایش را پس گرفت و مدعی شد که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف و نابود کند و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم گفت که ایران نباید برنامه غنیسازی داشته باشد.
عراقچی هم با متناقض و غیرسازنده توصیف کردن اظهارات ویتکاف و مقامات آمریکایی تأکید کرد که غنیسازی در ایران یک امر واقعی، پذیرفته شده و حقیقی است و اصل موضوع غنیسازی قابل مذاکره نیست.
دونالد ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بارها خواستار مذاکرات هستهای، موشکی و منطقهای با ایران شد و همزمان ایران را به حمله نظامی تهدید کرد و گفت که ایران باید برنامه هستهای و موشکی خود را متوقف کند و به نفوذ خود در منطقه غرب آسیا پایان دهد اما پس از مخالفت ایران با خواستههای ترامپ، وی در نامهای به ایران خواستار مذاکره با ایران فقط در زمینه هستهای شد. با این حال او به تهدیداتش علیه ایران ادامه داد و تحریمهای جدیدی علیه برنامه هستهای ایران و همچنین برنامه فروش نفت ایران اعمال کرد.
انتهای پیام/
نظر شما