کد خبر 163368
۱۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۳

سنت هزاران ساله سمنوپزان در تاریخ ایران

سنت هزاران ساله سمنوپزان در تاریخ ایران

سمنو هفت سین پس از اسلام جلوه ای مذهبی به خود گرفت و غذای خاص حضرت فاطمه زهرا (س) نامیده شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی حیات؛ در ایران سنت سمنو پزان به زمان های خیلی گذشته برمی‌گردد. سمنو از جوانه های گندم که دارای تقدسی خاص در تاریخ بشر هست تهیه می‌شود.

سمنو در ابتدا در سرزمین های فلات ایران به عنوان یک غذای سنتی و با طبعی گرم که یک غذای معجزه آسا نامیده می شد؛ مرسوم بود. در بسیاری از مناطق و نقاط فلات ایران قدمتی بیش از سه هزار سال دارد که کشورها و همسایگان مجاور نیز شیوه پخت آن را یاد گرفتند.تاریخچه سمنو پزان بیشتر به مناطقی با قدمت تاریخی و دارای سنت های کهن بر می گردد.

سمنو هفت سین پس از اسلام جلوه ای مذهبی به خود گرفت و غذای خاص حضرت فاطمه زهرا (س) نامیده شد. طرز پخت سمنو در طول دوره هزار ساله قدمت خود هیچ گونه تغییری نداشته است.

هنوز مادربزرگانی نیز هستند که در شهر های بزرگ دیگ‌های بزرگ سمنو را بار می‌گذارند و با کمک اعضای فامیل و همسایگان این سنت دیرینه را انجام می‌دهند.

فرخ بانو صدقی یکی از بانوانی است که حدود 23 سال می‌شود نزدیک عید نوروز در یکی از محله‌های قدیمی شهر تهران در کنار اهالی محل و خویشاوندان دیگ سمنو بار می‌گذارد.

یکی از ویژگی های جالب برگزاری مراسم در منزل شان این است که محله شان شهدای بسیاری را در راه انقلاب داده است که فرخ بانو خاطرات زیادی با آن ها داشته و اکنون خانواده های شهدا نیز در مراسم شان حضور پیدا می کنند؛ وی در گفتگو با خبرنگار ما می‌گوید: از زمان شروع انقلاب حیاط منزلمان را به آشپزخانه هیات تبدیل کردیم و تا اکنون نیز مراسم ها و نذری پزان ها را در آشپزخانه مان با اینکه منزلمان را دو بار جابجا کرده ایم برگزار می‌کنیم.

فرخ بانو صدقی درباره اولین باری که شروع به نذر سمنوپزان کرد، می‌گوید: پسر بزرگم در درسش بسیار موفق بود و در رشته نیروی هوایی قبول شده بود در همان زمان همسرم مریض شد و پسرم به خاطر اینکه بتواند مخارج زندگی را تامین کند به سرکار رفت و درس را رها کرد. خیلی ها به من می گفتند که پسرت که درسش خوب بود چرا نگذاشتی ادامه دهد، بابت این موضوع ناراحت بودم و نذر کردم مشکلاتمان حل شود و  درآن سال به این نیت سمنو پختم و حاجت روا شدم از آن سال بود که  3 کیلو سمنو پختم و اکنون به  33 کیلو سمنو رسیده است.

وی افزود: حدود 23 سال از آن زمان می گذرد. سمنو خیرات حضرت زهرا (س) است و خیلی ها که سمنو می پزند برایشان مهم است که فردی که برای مراسم سمنو پزان مشارکت می کند با وضو و پاک باشد.

فرخ بانو صدقی با اشاره به آشپزخانه هیات که در منزلشان است گفت: ما در زمان طاغوت فعالیت های انقلابی زیادی داشتیم، آن زمان که شبانه بیرون می‌رفتیم و علیه طاغوت شعار می‌دادیم. حالت خانه مان جنوبی بود و پشت درب را درآورده بودیم تا ماموران نتوانند به منزلمان وارد شوند و با یک آهن بزرگ جلوی آن را گرفته بودیم؛ چون ماموران درب خانه را لگد می‌زدند در باز نمی‌شد،اهالی محل دور هم جمع می‌شدیم و در زیرزمین منزلمان غذا درست می‌کردیم و نذری می‌دادیم.

وی ادامه داد: خیلی از کسانی که شهید شدند از زمان کودکی‌شان در منزلمان رفت و آمد می‌کردند و مانند بچه هایم دوستشان داشتم. همین که شاه از ایران رفت در یک مکان دیگری زندگی کردیم و همزمان با شروع جنگ بود خانه ما شده بود پایگاه آقایان و همسایه مان خانم رضوی که مادر سه شهید بود خانه آن ها نیز پایگاه خانم ها شده بود.

فرخ بانو صدقی در پایان گفت: اکنون بعد از گذشت  23 سال هم نذر سمنوپزان را به همراه اهالی محل و خانواده شهدا ادا می کنم و  44 سال نیز در منزلمان مکانی را به عنوان آشپزخانه هیات برای مراسم نیمه شعبان و هر سه شنبه در جمکران و مراسم های مذهبی و محرم نذری می‌پزم.

گزارش از حدیث ورناصری

 

برچسب‌ها