به گزارش پایگاه خبری حیات ، در یک مطالعه جدید که محققان در آن بررسی کردند چگونه کمبود خواب بر نشانگرهای زیستی مرتبط با بیماریهای قلبی-عروقی تأثیر میگذارد، نشان داده شده است که حتی چند شب خواب ناکافی، مکانیسمهایی مولکولی را فعال میکند که با افزایش خطر مشکلات قلبی مرتبط هستند.
این مطالعه توسط یک دانشگاه در سوئد انجام شده و نتایج آن در مجله Biomarker Research منتشر شده است.
جاناتان سدرنس، پزشک و مدرس دانشگاه اوپسالا که سرپرستی این مطالعه را بر عهده داشته میگوید: تقریباً نیمی از مردم سوئد با خواب مختل روبرو هستند و این مشکل به ویژه در میان کارکنان شیفت شب شایعتر است. به همین دلیل ما خواستیم مکانیسمهایی را شناسایی کنیم که نشان دهند کمبود خواب چگونه میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
براساس گزارش مدیکال اکسپرس، کمبود مزمن خواب یک مشکل رو به رشد در جوامع است و در مطالعات جمعیتی بزرگ، با افزایش خطر حمله قلبی، سکته مغزی و فیبریلاسیون دهلیزی ارتباط داشته است. سلامت قلب تحت تأثیر چندین عامل مرتبط با سبک زندگی از جمله خواب، تغذیه و ورزش قرار دارد.
نویسندگان این مطالعه 16 مرد جوان سالم با وزن طبیعی را بررسی کردند که همگی عادات خواب سالمی داشتند. شرکتکنندگان، زمانی را در یک آزمایشگاه خواب گذراندند که در آن وعدههای غذایی و سطح فعالیت آنها به طور دقیق در دو جلسه کنترل میشد.
در یکی از جلسات، شرکتکنندگان به مدت سه شب متوالی خواب معمولی داشتند، در حالی که در جلسه دیگر تنها حدود چهار ساعت در شب خوابیدند. در طول هر دو جلسه، نمونههای خون صبحگاهی و شبانه گرفته شد و پس از یک تمرین با شدت بالا به مدت 30 دقیقه، مجدداً نمونهبرداری انجام شد.
محققان سطح حدود 90 پروتئین در خون را اندازهگیری و مشاهده کردند که سطح بسیاری از پروتئینهایی که با التهاب بیشتر مرتبط هستند، زمانی که شرکتکنندگان کمبود خواب داشتند، افزایش یافت. ارتباط بسیاری از این پروتئینها قبلاً با افزایش خطر بیماریهای قلبی-عروقی مانند نارسایی قلبی و بیماری شریانهای کرونری (رگهای خونرسان قلب) ثابت شده است.
محققان میگویند مطالعات نشان دادهاند که ورزش میتواند برخی از اثرات منفی که خواب ناکافی ایجاد میکند را جبران کند اما همچنان مهم است که بدانیم ورزش کردن نمیتواند جایگزین عملکردهای ضروری خواب در سلامتی افراد شود.
منبع؛ تسنیم
نظر شما