به گزارش خبرنگار بینالملل پایگاه خبری حیات،در آستانه مذاکرات پیشروی ایران و آمریکا که قرار است در پایتخت عمان، مسقط، برگزار شود، موجی از بدبینی در میان مقامات و تحلیلگران آمریکایی نسبت به نتیجهبخش بودن این گفتگوها شکل گرفته است.
این مذاکرات که با هدف کاهش تنشها و بازگشت به مسیر دیپلماسی برگزار میشود، با تردیدهای جدی از سوی صاحب نظران فکری و سیاسی آمریکا روبهرو شده است.
جان مرشایمر، نظریهپرداز برجسته روابط بینالملل و از چهرههای شناختهشده واقعگرایی تهاجمی، اخیراً در اظهاراتی عنوان کرده است:"تغییر رفتار ایران بدون تغییر در معادلات قدرت در منطقه ممکن نیست. مذاکرات تنها به تعویق انداختن بحران است، نه حل آن."
مرشایمر بر این باور است که اعتماد بنیادینی میان دو طرف وجود ندارد و مذاکرات، بدون تغییر ساختاری در سیاستهای طرفین، به نتیجه نخواهد رسید.
در همین حال، سناتور مارکو روبیو، عضو ارشد کمیته اطلاعات سنای آمریکا، نیز نسبت به روند مذاکرات ابراز تردید کرده و گفته است:"اگر دولت آمریکا بار دیگر با تصور خوشبینانه وارد مذاکره شود، خطر رسیدن به توافقی ضعیف و بیفایده افزایش مییابد."
از سوی دیگر، سناتور بن کاردین، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، در اظهارنظری مشابه هشدار داد:"ما باید مراقب باشیم که فشارهای سیاسی باعث پذیرش توافقی نشود که عملاً موجب تقویت مواضع ایران گردد."
به گفته منابع دیپلماتیک، مذاکرات در مسقط قرار است با محورهای مشخصی از جمله بازگشت گامبهگام به تعهدات هستهای و لغو بخشی از تحریمها آغاز شود. با این حال، تحلیلگران معتقدند فاصله میان انتظارات دو طرف همچنان زیاد است.
ری تکیه، پژوهشگر شورای روابط خارجی آمریکا، در یادداشتی نوشت:"ایران اکنون از موضع قدرت وارد مذاکرات میشود، اما این قدرت نه از مشروعیت بینالمللی بلکه از توان چانهزنی ناشی از پیشرفتهای هستهای و فضای متشنج منطقهای حاصل شده است."
در چنین فضایی، با وجود اعلام آمادگی طرفین برای گفتگو، امید به نتیجهبخش بودن مذاکرات بسیار ضعیفتر از آن چیزی است که در ظاهر نشان داده میشود.
این رو از تحریم جدیدی که خزانهداری آمریکا علیه چهار شخصیت ایرانی نیز انجام داد میشود فهمید و به نوعی این تحریم این پیام را به تهران منتقل میکند که واشنگتن امیدی به حصول به اهدافش از طریق میز مذاکره ندارد.
به نظر میرسد گفتگوهای مسقط بیش از آنکه آغازگر فصلی جدید در روابط تهران و واشنگتن باشد، صحنهای دیگر از بازی پیچیده و طولانی دیپلماتیک میان دو دشمن دیرینه خواهد بود.
انتهای پیام/
نظر شما