کد خبر 268470
۱۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۰

«حیات» گزارش می‌دهد؛

عملیات «کربلای ۳»؛ انهدام مهمترین پایگاه دریایی دشمن و پاکسازی شمال خلیج فارس از اشغال اهریمنان

عملیات «کربلای ۳»؛ انهدام مهمترین پایگاه دریایی دشمن و پاکسازی شمال خلیج فارس از اشغال اهریمنان

تصرف و انهدام دو اسکله استراتژیک «البکر» و «الامیه» افزون بر آنکه حضور پراقتدار و دشمن‌شکن نیروی دریایی سپاه را به دشمن نشان داد، دست شیطان را برای همیشه از شمال خلیج فارس قطع کرد و با ساقط کردن پایگاه‌های دریایی رژیم بعث، گامی به سمت تکمیل عملیات پیروزمند «والفجر ۸» برداشت.

به گزارش خبرنگار فرهنگی حیات، یازدهم شهریور ۱۳۶۵ روز تحقق عملیات «کربلای ۳» توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران است. این عملیات، در تکمیل اهداف «والفجر ۸» دستاوردهای مهمی از جمله سقوط پایگاههای دریایی دشمن در خلیج فارس و تعریف توانمندی ایران در طرح و تحقق عملیات در آب و سازمان رزم دریایی داشت.

کربلای ۳: راهگشای ایده عملیات رزم دریایی

ایده انجام عملیات نظامی در دریا ، پس از عدم موفقیت عملیات والفجر مقدماتی، با سفر دریایی فرماندهان یگان‌های زمینی سپاه پاسداران و بررسی وضعیت تعرض به منافع عراق در شمال خلیج فارس طرح شد. این امر موجب شد که فرماندهان لشکرها و تیپ‌ها، به آموزش یگان‌های خود جهت عملیات در آب بپردازند.

بر همین اساس، به موازات آماده‌سازی یگان‌ها برای عملیات در هور، اندیشه عملیات در دریا علیه منافع عراق بارور شد و در نتیجه مأموریت تعرض به اسکله‌های نفتی العمیه و البکر به نیروی دریایی سپاه پاسداران (قرارگاه نوح) واگذار شد.

به این ترتیب، با اجرای عملیات «کربلا -۳» فصلی جدید در دفاع مقدس آغاز شد و عنصر تازه‌ای (حضور عملیاتی سپاه در میدان دریایی جنگ تحمیلی) وارد معادله و موازنه جنگ شد که بعدها در درگیری‌های ایران و امریکا در خلیج فارس، اهمیت حیاتی خود را نشان داد.

عملیات «کربلای ۳»؛ انهدام مهمترین پایگاه دریایی دشمن و پاکسازی شمال خلیج فارس از اشغال اهریمنان

ارزش نظامی- سیاسی و راهبردی انهدام سکوهای نفتی برای ایران

سکوهای البکر و الامیه، قبل از شروع جنگ، از عمده‌ترین محل‌های صدور نفت عراق بودند که کشتی‌های بزرگ با تناژ بیش از ۳۰۰ هزار تن، با پهلو گرفتن در کنار این سکوها، بارگیری می‌کردند و به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص این دو اسکله عمیق بودن آب در این منطقه یک سوم نفت عراق از این منطقه صادر می‌شد.

علاوه بر این، با قرار گرفتن این دو اسکله برسر راه «ام القصر» و بندر بصره، کشتی‌های بازرگانی عراق، در کنار آن‌ها لنگر می‌انداختند و پس از فرا رسیدن زمان تخلیه و یا بارگیری، راهی بنادر یاد شده می‌شدند.

با شروع جنگ و تلاش عراق برای افزایش صدور نفت، فعالیت این سکوها زیاد و در نتیجه، به صورت یکی از اهداف مورد حمله ایران درآمد.

تصرف این دو اسکله، تسلط بر شمال خلیج فارس را به دنبال داشت. بعد از عملیات والفجر ۸ ، عراق تعدادی خبرنگار و فیلمبردار به روی اسکله‌ها آورده بود، تا بدین وسیله نشان دهد که هنوز در این منطقه فعالیت می‌کند. همچنین این عملیات مقارن با تشکیل کنفرانس سران غیرمتعهدها در «حراره» بود و برای همین قبل از این که آن را عملیات نظامی صرف محسوب کنیم، می‌باید آن را به‌عنوان یک عملیات سیاسی نظامی قلمداد کرد.

اهداف عملیات

انگیزه اصلی عملیات تصرف و انهدام دو اسکله «الامیه» و «البکر» بود. در کنار هدف اصلی،  اهداف دیگری نیز دنبال می‌شد که عبارت بودند از:

۱- تکمیل عملیات «والفجر ۸» با ساقط کردن مهم‌ترین پایگاه‌های دریایی حزب بعث و کوتاه کردن دست دشمن از شمال خلیج فارس
۲- ایجاد فضا و منطقه سالم دریایی برای کشتی‌رانی
۳- اجرای یک عملیات دریایی و نشان دادن حضور مقتدرانه نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس
۴- کاهش توان اقتصادی و نظامی دشمن

عملیات «کربلای ۳»؛ انهدام مهمترین پایگاه دریایی دشمن و پاکسازی شمال خلیج فارس از اشغال اهریمنان

منطقه عملیاتی

دو اسکله الامیه و البکر در شمال آب‌های خلیج فارس و با فاصله ۱۱ کیلومتر از یکدیگر واقع شده‌اند. محل تعبیه این سکوها نقطه تلاقی آب‌های اروندرود و خور عبدالله با خلیج فارس است. عمق آب در اطراف این اسکله‌ها در حالت مد ۳۴ متر و در حالت جزر بین ۳۰ تا ۳۱ متر است.

فاصله این دو اسکله تا مواضع خودی در نهر قاسمیه  به ترتیب ۲۵ و ۳۵ کیلومتر است.

 آغاز عملیات: «حسبناالله و نعم الوکیل»...

عملیات کربلای ۳ در ۱۰ شهریور سال ۱۳۶۵ با رمز عملیاتی «حسبنا الله و نعم الوکیل» آغاز شد و دو روز به‌طول انجامید. منطقه عملیاتی با مدیریت نیروی زمینی سپاه، در جنوب شرقی «رأس البیشه»، شمال غربی خلیج‌فارس، انتخاب شد.

حدود ساعت ۲۱ دهم شهریورماه ۶۵، نیروهای غواص به سمت هدف حرکت کردند؛ اما به دلیل مشکلاتی همچون مغایرت جهت وزش باد با جهت حرکت غواص‌ها، قطع تماس آنان با فرماندهی و نیروهای پشتیبانی و ... موجب تاخیر در رسیدن به هدف تعیین شده گردید. حدود ساعت چهار بامداد، نیروهای غواص محور راست موفق شدند به سمت چپ اسکله الامیه رسیده و خود را به بالای اسکله و روی پَد هلی کوپتر برسانند و با محرز شدن درگیری روی اسکله، رمز عملیات «حسبناالله و نعم الوکیل» توسط فرماندهی قرارگاه قرائت شد.

عملیات «کربلای ۳»؛ انهدام مهمترین پایگاه دریایی دشمن و پاکسازی شمال خلیج فارس از اشغال اهریمنان

تصرف پایگاه‌های «البکر» و «الامیه»

نیروها به سرعت عملیات پاکسازی پَد و آماده کردن محل برای ورود دیگر نیروها را انجام دادند. در ساعت پنج و ۳۰ دقیقه یکی از گروهان‌های سوار شناور به اسکله رسید و متقابلاً دشمن نیز که سمت راست اسکله را در اختیار داشت، به سوی قایق های این گروهان شلیک کرد و همین امر موجب شد فشار وارد بر غواص های مستقر در اسکله کاهش یابد.

با روشن شدن آسمان، نیروهای غواص محورهای دیگر موقعیت خود را یافته و به طرف اسکله حرکت کردند. به این ترتیب، حدود ساعت هشت صبح اسکله الامیه به طور کامل به تصرف درآمد. سپس، اسکله البکر مطابق طرح به آتش کشیده شد.

فرمانده سکوی نفتی «الامیه» در میان اسرا!

اسیران عراقی عملیات کربلای ۳ اعتراف کردند که در جریان این عملیات، غافلگیر شده بودند. یکی از فرماندهان عراقی که در عملیات کربلای ۳ به اسارت درآمده بود، دراین‌باره گفت: «زمانی که در مواضع دفاعی واقع در وسط سکوی العمیه مستقر بودیم، ناگهان متوجه شدیم که مردان غیور ایران، پد هلی‌کوپتر، یعنی وسیع‌ترین منطقه سکو را تصرف کرده و با آرایش تاکتیکی، شروع به پیشروی و تیراندازی به سمت مواضع ما می‌کنند. آن‌ها کاملاً بر اوضاع مسلط شدند.

از سوی دیگر، قایق‌های تندرو حامل نفرات نیز به سکو نزدیک شده و آن را کاملاً تصرف کردند. وقتی نیروهای عراقی متوجه حمله نیروهای ایران شدند، یکی از افسران که او نیز اسیر شد، سربازان عراقی را به رستوران سکو هدایت کرد و به یکی از سربازان دستور داد تا دو قطعه پارچه سفید بردارد و به‌سوی نیروهای ایرانی برود.

به‌دنبال این کار، همگی تسلیم شدیم ولی کلیه پرسنلی که استقامت کردند، کشته شدند. با وجود صدور دستور آماده باش از بالا، اکثر پرسنل به علت خستگی ناشی از جنگ، به این دستور توجهی نکرده و در خواب بودند و بدین ترتیب ما به دست نیروهای ایران غافلگیر شدیم.»

گفتنی است که فرمانده پایانه نفتی الامیه نیز در میان اسیران بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha