کد خبر 262049
۳۰ تیر ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۰

گزارش «حیات» از عملکرد رو به افول ورزش؛

سهم ناچیز ایران از المپیک پاریس

سهم ناچیز ایران از المپیک پاریس

ورزش ایران سهم ناچیزی از سهمیه‌های المپیک ۲۰۲۴ پاریس دارد و این آمار نسبت به دوره‌های قبل کاهش چشم‌گیری داشته است.

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی حیات؛ المپیک تابستانی که هر ۴ سال یک بار برگزار می‌شود، بزرگترین رویداد ورزشی دنیاست که کشورها با سرمایه‌گذاری گسترده روی آن در تلاش هستند تا عملکرد مفیدی از خودشان نشان داده و با کسب حداکثر سهمیه برای کسب مدال‌های رنگارنگ در آن شانس خود را امتحان کنند. این رویداد که یک هفته دیگر آغاز می‌شود، برای کاروان ما وضعیت نامطلوبی دارد که تعداد پایین سهمیه کسب شده گواه این مدعاست.


بررسی وضعیت کشورها از لحاظ تعداد سهمیه در المپیک پاریس

۱- آمریکا ۵۹۲ ورزشکار

۲- فرانسه ۵۷۷ ورزشکار

۳- استرالیا ۴۶۶ ورزشکار

۴- آلمان ۴۲۲ ورزشکار

۵- ژاپن ۴۰۷ ورزشکار

۶- چین ۳۹۸ ورزشکار

۷- اسپانیا ۳۸۲ ورزشکار

۸- ایتالیا ۳۶۳ ورزشکار

۹- بریتانیا ۳۲۷ ورزشکار

۱۰- کانادا ۳۱۸ ورزشکار

ایران با ۴۰ ورزشکار در ۱۳ رشته در سی و سومین دوره بازی‌های المپیک حضور دارد.

از میان ۴۰ رزشکار ایران، ۲۹ نفر مرد و ۱۱ نفر زن هستند. هم‌چنین در این دوره رکورد حضور زنان ایرانی در المپیک شکسته شد. کاروان ایران در ۱۳ رشته صاحب سهمیه شده است و بیش‌ترین تعداد سهمیه متعلق به کشتی با ۱۱ نفر است  و رشته‌های ژیمناستیک، دوچرخه‌سواری، تیروکمان، شنا و سنگنوردی هر کدام با یک ورزشکار کم‌ترین تعداد سهمیه را دارند. دوومیدانی آخرین رشته‌ای بود که توانست سهمیه المپیک بگیرد. ایران در این دوره در رشته‌های تیمی مانند فوتبال، هندبال، والیبال و بسکتبال سهمیه نگرفته است. تنها رشته تیمی ایران در المپیک پاریس شمشیربازی است. بازی‌های المپیک از پنجم مرداد به صورت رسمی آغاز می‌شود.


مقایسه با دوره‌های قبل

* ۱۹۸۸- سئول - کره جنوبی = ۲۷ نماینده

عسگری محمدیان در وزن ۵۷ کیلوگرم رقابت‎های کشتی تنها مدال نقره کاروان کشورمان را کسب کرد. رشته تکواندو در این دوره به صورت آزمایشی حضور داشت که فیض‎الله دانش موفق به کسب مدال برنز شد اما به دلیل آزمایشی بودن تکواندو مدال وی در جدول رده بندی بازی‎ها محاسبه نشد.

* ۱۹۹۲ - بارسلونا - اسپانیا = ۴۱ نماینده

کاروان ۴۱ نفره ایران در این دوره از بازی‎های المپیک یک مدال نقره و دو مدال برنز کسب کرد. عسگری محمدیان در وزن ۶۲ کیلوگرم صاحب تنها نقره کشورمان شد. امیر رضا خادم در وزن ۷۴ کیلوگرم و رسول خادم در وزن ۸۲ کیلوگرم دو مدال برنز کشورمان را در این دوره به دست آوردند.  همچنین در تکواندو فریبرز عسگری در وزن ۷۰ کیلوگرم به مدال نقره گرفت و رضا مهماندوست در وزن ۷۶ کیلوگرم در رده سوم ایستاد و صاحب مدال برنز شد اما این مدال‌ها به دلیل آزمایشی بودن تکواندو در جدول رده بندی مدالی محاسبه نشد.

* ۱۹۹۶ - آتلانتا - ایالات متحده آمریکا = ۱۸ نماینده

ایران در سال ۱۹۹۶ برای نخستین بار در تاریخ بعد از انقلاب خود یک زن را در کاروان می‎دید. لیدا فریمان تیرانداز کشورمان در این بازی‎ها بود که اتفاقا مسئولیت پرچمداری کاروان ایران را بر عهده هم داشت. وی در رشته تفنگ بادی ۱۰ متر در بین ۴۹ ورزشکار ۴۶ شد. یک طلا، یک نقره و یک برنز حاصل کار کشورمان در آمریکا بود. در این بازی‎های رسول خادم در وزن ۹۰ کیلوگرم کشتی به مدال طلا دست یافت. عباس جدیدی در وزن ۱۰۰ کیلوگرم همین رشته به مدال نقره دست یافت و امیرضا خادم هم در وزن ۸۲ کیلوگرم به مدال برنز بسنده کرد.

* ۲۰۰۰ - سیدنی - استرالیا = ۳۵ نماینده

کاروان ایران در این دوره خوش درخشید. حسین توکلی و حسین رضازاده در وزنه برداری و علیرضا دبیر در کشتی ۳ مدال طلا برای کشورمان تصاحب کردند و هادی ساعی به مدال برنز رشته تکواندو دست یافت. این دومین المپیک متوالی بود که ایران در بخش زنان نماینده داشت. منیژه کاظمی در تیراندازی تنها نماینده کشورمان در المپیک سیدنی بود. از نکات جالب دیگر این المپیک حضور علی نیل‌فروشان در رشته سوارکاری بود. کشورمان در این المپیک در بین ۱۹۹ کشور شرکت کننده به عنوان ۲۷ دست یافت.

* ۲۰۰۴ - آتن - یونان = ۳۸ نماینده

۲ طلا، دو نقره و ۲ برنز حاصل کار کاروان کشورمان در سرزمین المپیک بود. حسین رضازاده در وزنه‌برداری و هادی ساعی در تکواندو دو مدال طلای کشورمان را کسب کردند. علیرضا رضایی و مسعود مصطفی جوکار به ترتیب در اوزان ۱۲۰ و ۶۰ کیلوگرم کشتی آزاد ایران را صاحب دو مدال نقره کردند. علیرضا حیدری در ۹۶ کیلوگرم کشتی و یوسف کرمی در ۸۰ کیلوگرم تکواندو دو مدال برنز برای ایران به ارمغان آوردند. تیراندازی ایران برای سومین المپیک متوالی یک خانم را در این بازی‎ها شرکت داد.نسیم حسن‌پور سومین بانوی تیراندازی ایران پس از انقلاب در بازی‎های المپیک بود. حسین رضازاده در این دوره شاهکار کرد. وی با بلندکردن ۲۶۳.۵ رکوردی بی‎نظیر را در وزنه‎برداری دنیا به ثبت رساند. رکوردی که هنوز هم بدون تغییر باقی مانده است.

* ۲۰۰۸ - پکن - چین = ۵۵ نماینده

بزرگترین کاروان جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب، نتایج فاجعه‎باری را کسب کرد. یک طلا و یک نقره ماحصل کار این کاروان بزرگ بود. کاروانی که در روز پایانی هادی ساعی آن را با طلای فوق‎العاده‎اش نجات داد. مدال برنز ایران را هم مراد محمدی در ۶۰ کیلوگرمی کشتی آزاد کسب کرد. این کاروان در بخش بانوان هم رکورد شکنی کرد و با سه ورزشکار به نام‎های نجمه آبتین، هما حسینی و سارا خوش جمال فکری به ترتیب در رشته‎های تیراندازی با کمان، قایقرانی و تکواندو حضور پررنگی در بخش بانوان داشت که پرچمدار حسینی هم نکات بارز این کاروان اعزامی بود.

* ۲۰۱۲ - لندن - انگلیس = ۵۳ نماینده

شاهکار، بهترین کلمه برای این کاروان است. ۴ مدال طلا، ۵ نقره و ۳ برنز حاصل تلاش ورزشکاران ایران در بحرانی‎ترین روز‎های ورزش کشور بود که همه جوره شمشیر تعلیقِ تمام ورزش، بالای سر کمیته ملی المپیک‎مان بود. بهداد سلیمی در وزنه برداری، حمید سوریان، قاسم رضایی و امید نوروزی در کشتی فرنگی ۴ طلای ایران را کسب کردند. احسان حدادی در پرتاب وزنه، محمدباقری معتمد در تکواندو، نواب نصیر شلال و سجاد انوشیروانی در وزنه برداری و صادق گودرزی در کشتی آزاد ۵ نقره‎ای کشورمان بودند.  کمیل قاسمی و احسان لشگری در کشتی آزاد و کیانوش رستمی در وزنه بردای سه مدال برنز را از آن ایران کردند تا شاهکاری بزرگ در المپیک برای کشورمان به ثبت برسد. حاصل این ۱۲ مدال برای ایران کسب رتبه ۱۷ دنیا بود. حضور ۸ بانوی ورزشکار ایران در این بازی‎های هم نکته مثبت کاروان کشورمان در لندن بود.

* ۲۰۱۶- ریو  - برزیل = ۶۱ نماینده

ایرانِ ۲۰۱۶، بزرگترین کاروان ورزشی حاضر در المپیک تا دوره خودش بود. این کاروان رکورد دیگری هم دارد و آن بیشترین حضور بانوان در این بازی‎هاست. حالا باید دید این کاروان پرامید در المپیک پیش رو چه نتایجی را به ثبت خواهد رساند.

* ۲۰۲۰- توکیو - ژاپن = ۶۵ نماینده

بازهم رکورد شکست و ایران با ۶۵ نماینده در رقابت‌ها حاضر شد که بالاترین آمار تا امروز است. تیراندازی، کشتی آزاد و فرنگی، وزنه برداری و کاراته رشته‌هایی بودند که موفق شدند هفت مدال ( ۳ طلا، ۲ نقره و ۲ برنز) را برای ایران به دست آورند تا کاروان ایران تاکنون در جدول مدالی در رده  ۲۷ قرار بگیرد. ایران در المپیک ریو با ۳ طلا، یک نقره و ۴ برنز در رده ۲۵ و در المپیک ۲۰۱۲ لندن با ۷ مدال طلا، ۵ نقره و یک برنز در رده هفدهم قرار گرفته بود. ایران در المپیک توکیو ۳ طلای ریو را تکرار گرفت اما یک نقره بیشتر از المپیک قبل گرفت ضمن اینکه در المپیک ۲۰۱۶ کاروان ایران نسبت به امسال ۲ برنز بیشتر داشته است.

ضعیف‌ترین آمار در ۴ دوره اخیر

آمار بالا نشان می‌دهد ایران در این دوره از المپیک با تنها ۴۰ نماینده ضعیف‌ترین آمار را در 4 دوره اخیر دارد و نسبت به دور قبل که ۶۵ نماینده از ایران راهی المپیک توکیو شدند با کاهش ۲۵ نماینده یک رکورد منفی تاریخی در ورزش کشور به ثبت رسیده است.

این کاروان برای بازی‌های المپیک ۲۰۲۰ توکیو، ۶۸ سهمیه در ۱۶ رشته به دست آورد که در جای خود رکوردی تاریخی برای ورزش کشور محسوب می‌شد، چرا که پرتعدادترین کاروان بعد از انقلاب لقب گرفت. نکته قابل تامل دیگر در خصوص تیم اعزامی به المپیک توکیو، حضور پررنگ زنان ایران بود که در سایه کرونا، المپیکی متفاوت را رقم زدند و توانستند برای اولین بار به ۱۰ سهمیه شرکت در این بازی‌ها دست پیدا کنند.

دوومیدانی، تیراندازی، کشتی آزاد و فرنگی، دوچرخه سواری، تیروکمان، تکواندو، شمشیربازی، کاراته، بوکس، تنیس روی میز، قایقرانی، وزنه‌برداری، شنا، بدمینتون، والیبال و بسکتبال، ۱۶ رشته‌ای بودند که ایران در المپیک ۲۰۲۰ توکیو به واسطه آن‌ها کسب سهمیه کرد.

بررسی وضعیت این رشته‌ها در مقایسه با دوره قبلی نشان می‌دهد که ورزش ایران در حالت مطلوبی به سر نمی‌برد و نمی‌توان امیدوار بود که در این فاصله کوتاه باقی مانده تا المپیک ۲۰۲۴، کاروان پرجمعیت و البته با کیفیتی به پاریس اعزام شود. به خصوص این که نباید فراموش کرد، یک ماه منتهی به بازی‌ها دیگر فرصتی برای کسب سهمیه نیست و با در نظر گرفتن این موضوع ورزشکاران ایرانی تنها شش ماه برای رسیدن به پاریس، زمان دارند.

بدتر از همه اینکه ناکامی کاروان ایران در بازی‌های آسیایی ۲۰۲۲ هانگژو که به تازگی برگزار شد، نیز مهر تأییدی بر حال بد ورزش کشور زده است!


* رشته‌هایی که ایران نماینده دارد:

قایقرانی - ۵ ورزشکار

رویینگ: مهسا جاور  و زینب نوروزی در دونفره، فاطمه مجلل در یک‌نفره

کانو: محمدنبی رضایی

کایاک: علی آقامیرزایی

شمشیربازی - ۴ ورزشکار

اسلحه سابر تیمی: علی پاکدامن، محمد رهبری، محمد فتوحی و فرزاد باهر

دوچرخه‌سواری - یک ورزشکار

بخش جاده: علی لبیب

ژیمناستیک - یک ورزشکار

مهدی الفتی

تیراندازی - ۴ ورزشکار

تفنگ ۱۰ متر زنان: فاطمه امینی و شرمینه چهل امیرانی

تپانچه ۲۵ متر زنان: هانیه رستمیان

تراپ مردان: محمد بیرانوند

تنیس روی میز - ۳ ورزشکار

مردان: نیما عالمیان و نوشاد عالمیان

زنان: ندا شهسواری

تکواندو - ۴ ورزشکار

۸۰ کیلوگرم مردان: مهران برخورداری

۸۰+ کیلوگرم مردان: آرین سلیمی

۴۹ کیلوگرم زنان: مبینا نعمت‌زاده

۵۷ کیلوگرم زنان: ناهید کیانی

وزنه‌برداری - ۲ ورزشکار

۸۹ کیلوگرم: مصطفی جوادی

۱۰۲+ کیلوگرم: علی داودی

کشتی آزاد - ۵ ورزشکار

۶۵ کیلوگرم: رحمان عموزاد

۷۴ کیلوگرم: یونس امامی

۸۶ کیلوگرم: حسن یزدانی

۹۷ کیلوگرم: امیرعلی آذرپیرا

۱۲۵ کیلوگرم: امیرحسین زارع

کشتی فرنگی - ۶ ورزشکار

۶۰ کیلوگرم:  مهدی محسن‌نژاد

۶۷ کیلوگرم:  سعید اسماعیلی

۷۷ کیلوگرم:  امین کاویانی‌نژاد

۸۷ کیلوگرم: علیرضا مهمدی

۹۷ کیلوگرم: هادی ساروی

۱۳۰ کیلوگرم: امین میرزازاده

سنگنوردی - یک ورزشکار

ماده سرعت مردان: رضا علیپور

تیروکمان - یک ورزشکار

مبینا فلاح

دوومیدانی - ۲ ورزشکار

فرزانه فصیحی و حسن تفتیان

شنا - یک ورزشکار

سامیار عبدلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha