کد خبر 214382
۶ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۷

شناسایی ۸۱ ماده معدنی در کشور؛ رنگین‌کمان معدنی ایران شناسایی شود

شناسایی ۸۱ ماده معدنی در کشور؛ رنگین‌کمان معدنی ایران شناسایی شود

رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان اینکه تاکنون تصور می‌شد که ۶۸ ماده معدنی در ایران وجود دارد، ولی داده‌های ما حاکی از وجود ۸۱ ماده معدنی در کشور است، گفت: زمین‌شناسان از ایران با نام بهشت زمین شناسی نام می برند و ما از آن با نام رنگین کمانی از مواد معدنی یاد می‌کنیم از این رو شایسته است که زمین ایران مورد شناسایی قرار گیرد.

به گزارش گروه اجتماعی حیات؛ رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان اینکه تاکنون تصور می‌شد که ۶۸ ماده معدنی در ایران وجود دارد، ولی داده‌های ما حاکی از وجود ۸۱ ماده معدنی در کشور است، گفت: زمین‌شناسان از ایران با نام بهشت زمین شناسی نام می برند و ما از آن با نام رنگین کمانی از مواد معدنی یاد می‌کنیم از این رو شایسته است که زمین ایران مورد شناسایی قرار گیرد.

دکتر علیرضا شهیدی امروز در آیین اختتامیه طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی با بیان این‌که‌ سازمان زمین شناسی از سال ۱۳۳۸ تاسیس شده است، افزود: در طول ۶۴ سال از زمان تاسیس این سازمان تاکنون وظیفه اصلی خود را تولید اطلاعات پایه در حوزه زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی قرار داده است و در این راستا سعی شده است تا مدارک تولید شده بر اساس استانداردها و مستندات باشد.

وی شعار این سازمان را تولید ثروت از طریق اکتشافات مواد معدنی و صیانت از ثروت تولید شده با شناخت مخاطرات طبیعی دانست و ادامه داد: اکتشافات معدنی در GDP کشور سهم ۷ تا ۸ درصدی دارد و در صورتی که مخاطرات طبیعی کنترل شود، ۷ تا ۸ درصد GDP کشور حفظ خواهد شد.

شهیدی با اشاره به ساختار سازمان زمین‌شناسی، خاطرنشان کرد: این سازمان برای اجرای پروژه‌های خود ۳ معاونت پشتیبانی و زمین‌شناسی و اکتشاف ایجاد کرده و از آنجایی که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی اساس علمی دارند؛ از این رو در این سازمان نیروی انسانی مهمترین رکن اجرای طرح‌های تحقیقاتی است و در این راستا ۸۵ درصد از شاغلین این سازمان دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری هستند.

رییس سازمان زمین‌شناسی با تاکید بر اینکه حدود ۹۱ نفر از شاغلین به کار این سازمان دارای مدرک PhD در حوزه زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی هستند، یادآور شد: به دلیل نظم موجود در این سازمان موفق شدیم که از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰ در شاخه‌های اختصاصی و عمومی در جشنواره شهید رجایی مقام اول را کسب کنیم.

رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی، یادآور شد: در ۶۴ سال فعالیت این سازمان به لحاظ زمین‌شناسی دو بار کل کشور را در مقیاس‌های یک ۲۵۰ هزارم و یک ۱۰۰ هزارم رصد کرده و کلیه داده‌های به دست آمده به نقشه‌های زمین‌شناسی تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه در دهه ۸۰ در حدود ۹۵۰ هزار کیلومتر مربع از کشور با مقیاس یک ۱۰۰ هزارم کار اکتشافی شده است، گفت: در کنار آن برای آنکه دریابیم سطح زمین دارای چه مواد معدنی است، نقشه‌های ژئوشیمیایی تهیه شدند.

شهیدی تاکید کرد: تا چند سال آینده ذخایر معدنی کشور یا به پایان می رسد و یا از بین می‌رود و ذخایر موجود پاسخگوی نیاز صنایع نخواهد بود؛ از این رو باید به سمت اکتشاف پنهان برویم که مطالعات مربوط به آن در قالب مطالعات ژئوفیزیک هوایی انجام شد که در این زمینه نسبت به بومی‌سازی فرآیندهای آن شامل پردازش و مدل‌سازی و تلفین در این سازمان اقدام شد.

توسعه آزمایشگاه معدنی

رییس سازمان زمین‌شناسی به زیر ساخت‌های آزمایشگاهی این سازمان اشاره کرد و گفت: با توسعه زیر ساخت‌های آزمایشگاهی توانستیم بهترین روش‌ها و دستگاه‌های این حوزه را در سازمان مستقر کنیم، بنابراین آنالیزهای مواد معدنی از طریق آزمایشگاه‌های موجود در سازمان اجرایی می‌شود، در غیر این صورت از طریق ظرفیت‌های بخش خصوصی اجرایی خواهد شد.

وی توسعه پایگاه داده‌های علوم زمین را از دیگر الزامات این سازمان ذکر کرد و افزود: پایگاه داده‌های علوم زمین، سامانه تحت وب است که در آن اطلاعات مرتبط با زمین‌شناسی بارگذاری می‌شود و تاکنون ۱۵۰۰ لایه اطلاعات در آن بارگذاری شده است.

شهیدی خطاب به وزیر صمت، تاکید کرد: ما انتظار داریم در قبال فعالیت‌های محققان این سازمان حمایت‌های بیشتری نسبت به این سازمان صورت گیرد. البته در سال‌های گذشته بودجه‌های سازمان ترمیم شد، ولی همچنان محتاج حمایت‌های این وزارتخانه هستیم.

این محقق حوزه زمین‌شناسی حضور نیروهای انسانی متخصص در عرصه‌ها و برداشت‌های میدانی را یکی از مهمترین روش‌های مطالعات زمین‌شناسی عنوان کرد و گفت: در صورتی که اعتبارات این سازمان تزریق نشود، این مطالعات میدانی دچار مشکل خواهد شد.

اجرای طرح تحول زمین‌شناسی

وی با اشاره به امضای تفاهم‌نامه ۳ جانبه میان این سازمان و معاونت معدنی وزارت صمت و سازمان ایمیدرو،خاطر نشان کرد: با امضای این تفاهم نامه برای اولین بار در حوزه اکتشافات معدنی تقسیم کار ملی صورت گرفت، به این صورت که بخش‌های پیجویی و شناسایی معدنی در سازمان زمین‌شناسی اجرایی می‌شود و مراحله بعدی معاونت معدنی وزارت صمت از طریق سازمان ایمیدرو و یا واگذاری به بخش خصوصی از طریق برگزاری مناقصه اقدام به تکمیل کار اکتشاف می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha