کد خبر 155364
۲۸ آذر ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۰

«حیات» گزارش می‌دهد؛

بانوانی که دوشادوش مردان جنگیدند/ نقش زنان در دفاع مقدس چه بود؟

بانوانی که دوشادوش مردان جنگیدند/ نقش زنان در دفاع مقدس چه بود؟

در هشت سال دفاع مقدس جدا از نقش مردان در جبهه حق علیه باطل، زنانی هم بودند که پا به پای مردان در دفاع از کشور خود می جنگیدند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی حیات، زمانی که الفاظی همچون جنگ، رزمنده، جبهه و... به گوش می رسد در نگاه اول شاید به یاد شهیدان و مردان رزمنده ای بیفتیم که جان بر کف برای اسلام، ایران و ایرانیان جنگیدند تا پیر و جوان، زن و مرد در آرامش بوده و احساس ناامنی نکنند. اما در این میدان پر حادثه علاوه بر آقایان، بانوان نیز حضور داشتند تا در هشت سال دفاع مقدس پا به پای دیگران برای این وطن تلاش کنند.

یکی از مهمترین فعالیت بانوان در آن روزهای طاقت فرسا و پرتلاطم که جلوه ویژه ای هم داشت، پشتیبانی و اقدامات خدماتی و تهیه تدارکات لازم برای رزمندگان در جبهه‌های جنگ بود.

بانوان پرتلاش و کوشا در روزهای اول تهاجم  دشمنان بعثی به صورت خودجوش در مساجد، حسینیه‌ها، مدارس و ... متناسب با توانایی‌هایشان فعالیت‌های متنوعی انجام می‌دادند و بیشتر آنها در چنین روزهایی به پخت و پز، آشپزی و تهیه مواد خوراکی برای رزمندگان اسلام مشغول شدند. یکی از این بانوان معتقد است که در آن روزهای جنگ تمام پخت و پز با زن‌ها بود. وقتی غذا می‌پختیم، تمام کیسه‌های برنج، آرد،کسپول گاز، دیگ و اجاق گازهای بزرگ و هر چه را که لازم بود خودمان جابه جا می‌کردیم و تقریبا  هر روز برای دویست نفر غذا می‌پختیم.

از آن روزها سالهاست که می گذرد اما امروز هم وقتی صحبت‌های زنان آن دوران را می‌شنویم جامعه روحیه می‌گیرد و فعالیت‌های آنها  قابل تقدیر است همچنین  نیاز است که در عرصه فرهنگی به سادگی از کنار تلاش این زنان رد نشویم. در این راستا مقام معظم رهبری گفتند که دفاع مقدس یک گنج است و هر زمان می‌توان از آن توشه‌ای برداشت. این زنان؛ مؤثر در دوران دفاع مقدس مثل همان توشه هستند. در ان دوران برخی از مادران که رزمنده بودند و تعدادی از بانوان هم همسرشان اسیر و یا مادری که دو فرزندش شهید شده بودند اما دست از کار نمی کشیدند و به گفته خودشان از حضرت زینب (س) الگو می‌گرفتند و به اقدامات خود ادامه می دادند.

البته یکی دیگر از یکی از اقدامات زنان در روزهای جنگ تحمیلی ساختن سنگر و پناهگاه بود یعنی زنان در چیدن دیوار جهت مدافعان پل خرمشهر پیشقدم شدند و هم چنین با پرکردن گونی‌های شنی و ساخت سنگرهای خیابانی و مجهز کردن آنها به کوکتل مولوتف در پی جلوگیری از سقوط شهر به دست دشمن بعثی بر آمدند.

بنا به فرهنگهای مختلف همین زنان بودند که در موقع اعزام نیروها به جبهه جشن و شور و شوق به راه انداخته یا به دعا و نیایش پرداخته و هنگام بازگشت نیز به استقبال آنها شتافته و از شهدا تجلیل کرده و کانون خانواده را در خلال غیبت شوهرانشان گرم و با محبت نگه داشته‌اند.

افزون بر این، طبق آمار اخیر گفته شده که  25 هزار زن ایرانی در طول دوران دفاع مقدس به عنوان پزشک و پرستار خدمت کردند، بیش از 500 نفر به عنوان رزمنده جنگیدند و حداقل 170 نفر به اسارت درآمدند. زنان ایرانی همچنین به امداد، انبارداری، حمل و نگهداری مهمات، کار‌های خدماتی مانند دوخت و دوز و حتی آماده سازی و دفن اجساد کمک می‌کردند به راستی که زن یکتا موجودی است که میتواند از دامن خود افرادی به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان نه یک جامعه بلکه جوامع به استقلال و ارزش‌های والای انسانی کشیده شوند.

با توجه به اینکه هنوز هم بعد چن سال از زنان رزمنده  اینطور یاد می شود بهتر است که درباره حضور چنین زنان دلاوری در جنگ روز به روز بیشتر پرداخته شود تا نسل های امروزی از چنین موضوعات مهمی با خبر باشند و به نوعی الگو گرفتن از این بانوان ارزشمند و توانا در اولویت نسل های امروزی قرار گیرد، بی شک نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس انکار ناپذیر است.

همچنین با اینکه جنگ تحمیلی مدت هاست که به پایان رسیده اما همین بانوان  در شهرها و مناطق محروم ایران به کمک مردم می آیند زیرا آنها نجات جان و بهبود حال یک بیمار را وظیفه شرعی، قانونی و انسانی خود می‌دانند حتی از برخی از زنان که پرسبده می شود اگر به گذشته برگردید باز هم در جنگ های تحمیلی حضور پیدا می کنید یا خیر می گویند که  بازهم این راه را ادامه خواهیم داد همان‌گونه که هم اکنون در قالب مدافع حرم، و مدافع سلامت و مدافع وطن در خدمت هم‌وطنان هستیم چراکه ما دوران قبل از انقلاب را درک کرده‌ایم.

برچسب‌ها