کد خبر 141293
۲۹ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۶

جانباز 55 درصد و دکترای اقلیم شناسی در گفت و گو با حیات:

«پیام» درخشش مهندسین کشور در زمینه هوافضا بود

«پیام» درخشش مهندسین کشور در زمینه هوافضا بود

حیات: جانباز 55 درصد و دکترای اقلیم شناسی کشور معتقد است که پرتاب ماهواره به فضا اقدام بزرگ کشور ایران در سطح جهانی است که باعث شکوفایی و درخشش بیشتر مهندسین کشور در زمینه هوافضا می شود.

حیات: ماهواره «پیام» بعد از تأسیس سازمان فضایی ایران یکی از پروژه هایی بود که به سه دانشگاه صنعتی ایران ارائه شد و از سری میکروماهواره‌های توسعه فناوری فضایی سازمان بود که ساخته شد. این ماهواره با مشارکت چهار دانشکده مهندسی هوافضا، برق کامپیوتر و مکانیک و ۱۶ نفر از استادان دانشکده های دانشگاه امیر کبیر ساخته شده و علاوه بر آن بخش عمده فعالیت بر عهده دانشجویان ارشد و دکتری بوده است.

این ماهواره با وزن ۱۰۰ کیلوگرم از سری میکرو ماهواره‌های توسعه فناوری فضایی بود که به منظور انجام مأموریت تصویربرداری طراحی و ساخته شد. ارتفاع مداری طراحی شده برای ماهواره پیام امیرکبیر ۵۰۰ کیلومتر و با شیب مداری ۵۵ درجه و ارسال تصاویری با دقت ۴۵ متر و پیش بینی اولیه حاکی از این بود که حدود سه سال در مدار زمین باقی خواهد ماند. پیام سه مأموریت تصویربرداری، ذخیره و ارسال داده ها را برعهده داشت.

بررسی پوشش گیاهی، پایش گرد و غبار، حریق و اراضی کشاورزی، در کنار ذخیره و ارسال داده و نیز اندازه گیری تشعشعات فضایی با هدف بررسی اثر پرتوهای کیهانی بر عملکرد ماهواره، ازجمله مأموریت هایی بود که ماهواره «پیام» برای انجام آن ها طراحی و ساخته شده بود. ماهواره «پیام» مأموریت مخابراتی هم داشت که باید یک پیام را ذخیره و به زمین مخابره کند. چهار دوربین روی این ماهواره نصب بود که عملیات عکسبرداری از زمین را انجام می داد.

محمدرضا پیشوایی جانباز معزز 55 درصد کشور که دکترای هواشناسی و اقلیم شناسی دارد، در گفت و گو با پایگاه خبری حیات درباره ماهواره «پیام» گفت: ماهواره «پیام امیرکبیر» به عنوان یک ابزار کاری برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود که ماهواره ای محیط زیستی و هواشناسی بوده است؛ «پیام» ماهواره ای چندکاره تحقیقاتی است که برای استفاده مخابراتی و محیط زیستی به فضا پرتاب شده بود.

این جانباز معزز با بیان اینکه این ماهواره بصورت مقطعی و در زمان های مختلف ساخته شد، خاطرنشان کرد: دولت باید در زمینه تولید ماهواره ها به طور جدی تری ورود پیدا کند تا این حرکت به درستی و با سرعت بیشتری به ثمر برسد و نام ایران و ایرانی در دنیا بدرخشد.

وی گفت: اگر ما استانداردهای لازم جهانی را در سطوح بالاتر رعایت می کردیم، شاید مشکل جداشدن ماهواره از موشک رخ نمی داد اما تا همین جای کار هم باعث شکوفایی و درخشش بیشتر مهندسین کشور در زمینه هوافضا شده است.

پیشوایی اضافه کرد: پرتاب ماهواره به فضا، در سطح بین المللی یک کار بزرگ برای کشور و نظام انقلاب اسلامی محسوب می شود که ما باید هر چه زودتر به این توانایی برسیم زیرا از خیلی از جنبه ها برای ما اهمیت دارد .

این جانباز معزز کشورمان با اشاره به این که ماهواره ها به سه دسته نظامی، مخابراتی و محیط زیستی تقسم بندی می شود، افزود: ایران در بُعد تحقیقاتی توانسته ماهواره را به فضا بفرستد اما ماهواره های ایران هنوز جنبه کاربردی پیدا نکرده است در حالی که ما می توانیم بر روی این ماهواره ها سرمایه گذاری کنیم و این موضوع قابل بررسی است.

وی یادآور شد: در سال های اخیر پرتاب ماهواره های تحقیقاتی مخابراتی به صورت آزمایشی، موفقیت خیلی بزرگی برای ایران بود و واکنش مختلف کشورهای بزرگ را نیز به دنبال داشت.

پیشوایی با اشاره به اینکه ماهواره های ثابت زمینی در ارتفاع 36 هزار کیلومتری قرار دارند، تصریح کرد: ماهواره هایی مانند «پیام» محدودیت هایی در ارتفاع 500 کیلومتری از سطح زمین قرار می گیرد و ما باید به توانایی ارسال ماهواره تا ارتفاعات بالا برسیم.

به گفته این کارشناس هواشناسی، ارسال ماهواره به فضا در توانایی هر کشوری نیست اما ایران به آن دست یافته که باید در مرحله بعد به پرتاب ماهواره در ارتفاعات بالا برسد تا به یک قدرت جهانی دست یابد در این راستا باید پایگاه پرتاب موشک ماهواره بری طراحی شود که بتواند 36 هزار کیلومتر ماهواره را به فضا پرتاب کند که در حال حاضر در مرحله آزمایشی یا پایلوت است.

وی پرتاب ناموفق ماهواره «پیام» را کاملاً طبیعی دانست و گفت: حتی تعدادی از ماهواره هایی که توسط کشورهای اروپایی و امریکا و ... به فضا ارسال شده نیز، سقوط کرده است تا توانسته اند در پرتاب بقیه به موفقیت برسند.

وی در پایان با اشاره به دستیابی ایران به قدرت پرتاب ماهواره خاطرنشان کرد: سیاستمداران کشور باید به دنبال این باشند تا اهمیت این قدرت برای نسل های جدید بازگو شود تا این نسل نیز بی وقفه در جهت دستیابی به فناوری های فضایی بکوشند .

برچسب‌ها